WARTOŚCI ODŻYWCZE
Na dole znajdziesz zdjęcia z wykonaniem ciasta KROK PO KROKU.
SKŁADNIKI
SPÓD
-płatki owsiane, 70g
-migdały, 30g
-czekolada 60%, pół tabliczki (75g)
-woda, 30ml
MASA
-jogurt grecki (ja użyłam 10% tłuszczu), 800g
-słodzik (o smaku białej czekolady)
-czekolada 60%, pół tabliczki (75g)
-żelatyna w proszku, 5g
-woda, 70ml
DEKORACJA
-maliny, ilość wg uznania (u mnie 70g)
-borówki, ilość wg uznania (u mnie 80g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W pierwszej kolejności przygotowujemy spód:
· Do blendera kielichowego wrzucić migdały i zmiksować (na drobno, ale nie musi być to aż konsystencja mąki).
· Do zmielonych migdałów dorzucić płatki i ponownie zmiksować. Przerzucić do miski.
· Rozpuścić czekoladę: w garnku podgrzać wodę i włożyć całą czekoladę w opakowaniu* na kilka minut. Następnie odciąć mały kawałek z narożnika, żeby wylewać tamtędy czekoladę.
· Wlać (wycisnąć) około pół tabliczki czekolady do zmielonych płatków i migdałów (czekoladę dodawałam na wyzerowanej wadze, żeby odliczyć dokładnie pół opakowania, ale na oko też będzie okej ;)). Całość zacząć mieszać.
· W międzyczasie dolać 30ml wody i mieszać do uzyskania zbitej, jednolitej konsystencji.
· Spół przełożyć do foremki** i wylepić nią spód.
· Foremkę włożyć do lodówki.
Następnie przygotowujemy masę:
· Jogurt przełożyć do dużego naczynia.
· Zagotować 70ml wody, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę w proszku. Dokładnie wymieszać. Dodać łyżkę jogurtu, wymieszać, dodać kolejną, wymieszać i jeszcze następną i wymieszać. Dodać do całości jogurtu i dokładnie wymieszać.***
· Oddzielić około 1/3 część jogurtu do osobnego naczynia i dodać do niej drugą połowę tabliczki czekolady (być może konieczne będzie ponowne podgrzanie jej w wodzie).
· Do pozostałej części jogurtu dodać słodzik.
Teraz należy wyjąć foremkę ze spodem z lodówki.
· Do foremki (na spód) wlać część jogurtu BEZ czekolady.
· Włożyć do lodówki i odczekać 30 minut.
· Po tym czasie wlać (delikatnie, żeby biała warstwa się nie rozwarstwiła) pozostałą część jogurtu z czekoladą.
· Wierzch udekorować świeżymi owocami i całość włożyć do lodówki.
Odczekać minimum 2h i gotowe! Można próbować :).
*Żeby rozpuścić ją tym sposobem koniecznie musi być to czekolada w plastikowym opakowaniu. Jeśli masz taką w papierze i folii aluminiowej, rozpuść ją w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
**Używam okrągłej, sylikonowej foremki, o średnicy 20 cm.
***Ważne, żeby robić to w tej kolejności. Dzięki dokładaniu jogurtu po trochę do żelatyny (a nie na odwrót), nie ryzykujemy, że zetnie się za szybko i powstaną grudki.