Dwuwarstwowy FIT SERNIK NA ZIMNO bez cukru

    




WARTOŚCI ODŻYWCZE


Na dole znajdziesz zdjęcia z wykonaniem ciasta KROK PO KROKU.

 

SKŁADNIKI

 

SPÓD
-płatki owsiane, 70g

-migdały, 30g

-czekolada 60%, pół tabliczki (75g)

-woda, 30ml

 

MASA
-jogurt grecki (ja użyłam 10% tłuszczu), 800g

-słodzik (o smaku białej czekolady)

-czekolada 60%, pół tabliczki (75g)

-żelatyna w proszku, 5g

-woda, 70ml

 

DEKORACJA

-maliny, ilość wg uznania (u mnie 70g)

-borówki, ilość wg uznania (u mnie 80g)

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

W pierwszej kolejności przygotowujemy spód:

·      Do blendera kielichowego wrzucić migdały i zmiksować (na drobno, ale nie musi być to aż konsystencja mąki).

·      Do zmielonych migdałów dorzucić płatki i ponownie zmiksować. Przerzucić do miski.

·      Rozpuścić czekoladę: w garnku podgrzać wodę i włożyć całą czekoladę w opakowaniu* na kilka minut. Następnie odciąć mały kawałek z narożnika, żeby wylewać tamtędy czekoladę.

·      Wlać (wycisnąć) około pół tabliczki czekolady do zmielonych płatków i migdałów (czekoladę dodawałam na wyzerowanej wadze, żeby odliczyć dokładnie pół opakowania, ale na oko też będzie okej ;)). Całość zacząć mieszać.

·      W międzyczasie dolać 30ml wody i mieszać do uzyskania zbitej, jednolitej konsystencji.

·      Spół przełożyć do foremki** i wylepić nią spód.

·      Foremkę włożyć do lodówki.

 

Następnie przygotowujemy masę:

·      Jogurt przełożyć do dużego naczynia.

·      Zagotować 70ml wody, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę w proszku. Dokładnie wymieszać. Dodać łyżkę jogurtu, wymieszać, dodać kolejną, wymieszać i jeszcze następną i wymieszać. Dodać do całości jogurtu i dokładnie wymieszać.***

·      Oddzielić około 1/3 część jogurtu do osobnego naczynia i dodać do niej drugą połowę tabliczki czekolady (być może konieczne będzie ponowne podgrzanie jej w wodzie).

·      Do pozostałej części jogurtu dodać słodzik.

 

Teraz należy wyjąć foremkę ze spodem z lodówki.

·      Do foremki (na spód) wlać część jogurtu BEZ czekolady.

·      Włożyć do lodówki i odczekać 30 minut.

·      Po tym czasie wlać (delikatnie, żeby biała warstwa się nie rozwarstwiła) pozostałą część jogurtu z czekoladą.

·      Wierzch udekorować świeżymi owocami i całość włożyć do lodówki.


 

Odczekać minimum 2h i gotowe! Można próbować :).



  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  



*Żeby rozpuścić ją tym sposobem koniecznie musi być to czekolada w plastikowym opakowaniu. Jeśli masz taką w papierze i folii aluminiowej, rozpuść ją w kąpieli wodnej lub w mikrofali.

 

**Używam okrągłej, sylikonowej foremki, o średnicy 20 cm.

 

***Ważne, żeby robić to w tej kolejności. Dzięki dokładaniu jogurtu po trochę do żelatyny (a nie na odwrót), nie ryzykujemy, że zetnie się za szybko i powstaną grudki.