

WARTOŚCI ODŻYWCZE
SKŁADNIKI
BISZKOPT
-jajka, 4 szt.
-mąka ryżowa, 100g
-erytro, 100g
-sól, szczypta
-proszek do pieczenia, pół łyżeczki
-soda, pół łyżeczki
+kawa, pół szklanki naparu (zależnie od upodobania można ją zrobić delikatną lub mocną)
MASA
-serek naturalny homogenizowany (np. Pilos z Lidla), 800g
-obżywka białkowa, 60g (ja używam o smaku kawowym, ale nada się każda nieowocowa typu wanilia, czekolada, ciasteczko itp.)
+kakao, łyżeczka (do udekorowania)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na samym początku nastawić piekarnik na 180*C.
W pierwszej kolejności zabrać się za przygotowanie biszkoptu:
· Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać erytrol i sodę, dzięki czemu białka lepiej się ubiją i pozostaną bardziej sztywne.
· Do białek dodać żółtka i zmiksować żeby się wymieszały.
· Do ubitych jajek dodać mąkę (można na 2 części) i delikatnie mieszać (najlepiej szpatułką sylikonową lub ręcznie wykorzystując końcówkę do ubijania białek).
· Masę przełożyć do foremki do pieczenia* i wstawić do piekarnika.
· Biszkopt piec ok. 30 min w 180*C. (Polecam kontrolować, ponieważ czas pieczenia może się różnić zależnie od foremki, której używamy).
W międzyczasie przygotować krem:
· Serek naturalny mieszamy z odżywką białkową do uzyskania jednolitej konsystencji.
· Teraz można także przygotować kawę, którą później należy użyć do nasączenia biszkoptu. Można ją także posłodzić – zależnie od gustu. Jeśli użyjesz erytrol lub inny słodzik bez kalorii, nie wpłynie to na podane wartości odżywcze.
Kiedy biszkopt się upiecze, należy poczekać aż ostygnie i dopiero wtedy kontynuować:
· Biszkopt przekroić na 3 warstwy za pomocą noża strunowego do krojenia biszkoptu**. Wierzchnią warstwę (jeśli jest możliwość) zrobić najgrubszą – tą górną „skorupę” ściąć na pomocą noża i pokruszyć. Będzie wykorzystana na samym końcu do posypania na wierzch.
· Warstwy od dołu wkładać z powrotem do foremki, za każdym razem polewając biszkopt wcześniej przygotowaną kawą (najwygodniej byłoby użyć spryskiwacz, ale w warunkach domowych sprawdzi się też łyżeczka) i przekładając serkiem (serek podzielić „na oko” na 3 części, bo należy nałożyć go na wszystkie 3 warstwy). Jeśli Twoja foremka może być trochę nieszczelna – przed układaniem warstw, wyłóż ją plastikową folią. Zależnie od ilości dodanej kawy, może się ona kumulować na dnie foremki.
· Ostatnią (wierzchnią) warstwę serka posypać opcjonalnie pokruszonym biszkoptem (jeśli udało ci się ściąć jego wierzchnią „skorupę”) oraz kakao. Kakao nie sypać bezpośrednio z łyżeczki – należy wsypać je do małego siteczka i trzęsąc nim, posypywać ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje jak już trochę postoi, np. na drugi dzien.
SMACZNEGO!
*Sprawdzi się foremka zarówno okrągła o średnicy 20-22 cm jak i prostokątna „keksówka” o długości 22-25 cm. Kwestia rozmiaru jest dosyć elastyczna, bo biszkopt można pokroić później na cieńsze lub grubsze warstwy.
**Jeśli nie masz noża strunowego - bardzo polecam kupić (brzmi bardzo profesjonalnie, ale to głównie tylko metalowa żyłka)! Podejrzewam, że można dostać w sklepach z kuchennymi akcesoriami, dużych hipermarketach czy sklepach typu Pepco. Podstawa do sprawnego krojenia każdego biszkoptu.