Wysokobiałkowe FIT TIRAMISU bez cukru




 


WARTOŚCI ODŻYWCZE

 

 

 

SKŁADNIKI

 

BISZKOPT
-jajka, 4 szt.

-mąka ryżowa, 100g

-erytro, 100g

-sól, szczypta

-proszek do pieczenia, pół łyżeczki

-soda, pół łyżeczki

 

+kawa, pół szklanki naparu (zależnie od upodobania można ją zrobić delikatną lub mocną)

 

MASA

-serek naturalny homogenizowany (np. Pilos z Lidla), 800g

-obżywka białkowa, 60g (ja używam o smaku kawowym, ale nada się każda nieowocowa typu wanilia, czekolada, ciasteczko itp.)

 

+kakao, łyżeczka (do udekorowania)

 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Na samym początku nastawić piekarnik na 180*C.

 

W pierwszej kolejności zabrać się za przygotowanie biszkoptu:

·      Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać erytrol i sodę, dzięki czemu białka lepiej się ubiją i pozostaną bardziej sztywne.

·      Do białek dodać żółtka i zmiksować żeby się wymieszały.

·      Do ubitych jajek dodać mąkę (można na 2 części) i delikatnie mieszać (najlepiej szpatułką sylikonową lub ręcznie wykorzystując końcówkę do ubijania białek).

·      Masę przełożyć do foremki do pieczenia* i wstawić do piekarnika.

·      Biszkopt piec ok. 30 min w 180*C. (Polecam kontrolować, ponieważ czas pieczenia może się różnić zależnie od foremki, której używamy).

 

W międzyczasie przygotować krem:

·      Serek naturalny mieszamy z odżywką białkową do uzyskania jednolitej konsystencji.

·      Teraz można także przygotować kawę, którą później należy użyć do nasączenia biszkoptu. Można ją także posłodzić – zależnie od gustu. Jeśli użyjesz erytrol lub inny słodzik bez kalorii, nie wpłynie to na podane wartości odżywcze.

 

Kiedy biszkopt się upiecze, należy poczekać aż ostygnie i dopiero wtedy kontynuować:

·      Biszkopt przekroić na 3 warstwy za pomocą noża strunowego do krojenia biszkoptu**. Wierzchnią warstwę (jeśli jest możliwość) zrobić najgrubszą – tą górną „skorupę” ściąć na pomocą noża i pokruszyć. Będzie wykorzystana na samym końcu do posypania na wierzch.

·      Warstwy od dołu wkładać z powrotem do foremki, za każdym razem polewając biszkopt wcześniej przygotowaną kawą (najwygodniej byłoby użyć spryskiwacz, ale w warunkach domowych sprawdzi się też łyżeczka) i przekładając serkiem (serek podzielić „na oko” na 3 części, bo należy nałożyć go na wszystkie 3 warstwy). Jeśli Twoja foremka może być trochę nieszczelna – przed układaniem warstw, wyłóż ją plastikową folią. Zależnie od ilości dodanej kawy, może się ona kumulować na dnie foremki.

·      Ostatnią (wierzchnią) warstwę serka posypać opcjonalnie pokruszonym biszkoptem (jeśli udało ci się ściąć jego wierzchnią „skorupę”) oraz kakao. Kakao nie sypać bezpośrednio z łyżeczki – należy wsypać je do małego siteczka i trzęsąc nim, posypywać ciasto.

 

 

Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje jak już trochę postoi, np. na drugi dzien.



      



SMACZNEGO!


*Sprawdzi się foremka zarówno okrągła o średnicy 20-22 cm jak i prostokątna „keksówka” o długości 22-25 cm. Kwestia rozmiaru jest dosyć elastyczna, bo biszkopt można pokroić później na cieńsze lub grubsze warstwy.

 

**Jeśli nie masz noża strunowego - bardzo polecam kupić (brzmi bardzo profesjonalnie, ale to głównie tylko metalowa żyłka)! Podejrzewam, że można dostać w sklepach z kuchennymi akcesoriami, dużych hipermarketach czy sklepach typu Pepco. Podstawa do sprawnego krojenia każdego biszkoptu.