WARTOŚCI ODŻYWCZE (w nawiasie znajdziesz wartości dla „bitej śmietany”)
Przepis jest dosyć nietypowy, bo pieczemy SUROWĄ kaszę jaglaną, ale spokojnie! Takie użycie kaszy jaglanej pokazano mi kiedyś na praktycznych zajęciach na studiach podyplomowych z dietetyki. Sama szczerze mówiąc bym chyba nie wpadła na użycie jej w taki sposób.
Deserek bardzo prosty i zaskakujący. Kasza wychodzi wręcz chrupka na brzegach.
Przygotowanie w dodatku to niecałe 10 minut. Później za to piecze się prawie godzinę, ale to jest już tylko kwestia czekania i zajęcia się innymi sprawami :).
SKŁADNIKI
-jabłka, 220g
-kasza jaglana, 100g
-daktyle, 50g
-migdały w płatkach, 30g
-cynamon, 4g
-sól, szczypta
-sok z połowy cytryny
„BITA ŚMIETANA”
-mleczko kokosowe, stała część 90g (mleczko po schłodzeniu powinno wydzielić się na część stałą i wodę), ja używam mleczka light i takie też wliczyłam do wartości odżywczych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
· W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik.
· Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach (jeśli przeszkadza Ci skórka możesz je obrać, ja jednak nigdy tego nie robię, ponieważ nie jest to wyczuwalne w cieście no i staram się działać less waste).
· Dorzucamy suchą kaszę (zachęcam do wcześniejszego podprażenia jej na suchej patelni, dla pozbycia się ewentualnej goryczki, jednak nie jest to konieczne).
· Dorzucamy migdały, drobno pokrojone daktyle, cynamon i sól oraz wyciśnięty sok z cytryny.
· Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do foremki* i uklepujemy „na gładko”.
· Ciasto pieczemy przykryte folią aluminiową 50 minut w 160*C.
· Po tym czasie odkrywamy foremkę i pieczemy tak jeszcze 5-10 minut już bez przykrycia. (Tutaj warto kontrolować, żeby się nie przypiekło).
Do podania można przygotować także „bitą śmietanę” z mleczka kokosowego.
Wystarczy je wcześniej schłodzić by wydzieliła się stała masa**, którą później należy chwilę ubijać mikserem z kilkoma kroplami soku z cytryny. Nie trzeba ubijać długo – mleczko nie zwiększy swojej objętości, chodzi tylko o nadanie bardziej kremowej konsystencji.
*Używam prostokątnej sylikonowej foremki („keksówki”), o wymiarach 24 x 10 cm.
Jeśli Twoja foremka nie jest sylikonowa, wyłóż ją koniecznie papierem.
**Uwaga, bo nie wszystkie mleczka tak reagują! Ja używam zawsze mleczka kokosowego z Lidla firmy Freshona lub Vitasia, zarówno klasyczne jak i light i zawsze wychodzi.
Zapraszam także na mój Instagram @fitjulietta (klik) gdzie codziennie dzielę się moimi pomysłami na posiłki i nie tylko. Z niecierpliwością czekam na wiadomość od Ciebie, po wyprobowaniu tego przepisu!