Cytrynowe fit babeczki, zrobione w foremkach „mini babeczek” lub muffinkowych, wkomponują się idealnie na Wielkanocnym stole. Oczywiście między innymi słodkościami, niekoniecznie w wersji fit. Zdrowy balans ponad wszystko :).
Zrobione na bazie fasoli, która jest absolutnie niewyczuwalna!
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Na dole znajdziesz ZDJĘCIA z wykonaniem ciasta KROK PO KROKU.
SKŁADNIKI
MASA
-fasola biała konserwowa, 240 g (1 puszka)
-jajka, 3 szt.
-mąka pszenna pełnoziarnista, 100 g (można spróbować zamienić na orkiszową, gryczaną, owsianą, itp…)
-cytryna, ½ dużej lub 1 mała, ok. 40-50 ml (będziemy używać sok oraz opcjonalnie skórkę), a jeśli masz ochotę na wersję nie-kwaśną: zamień cytrynę na 1 całą mandarynkę
-erytrol, 100 g
-olej, 15 ml
-proszek do pieczenia, pół łyżeczki
-sól, pół łyżeczki
POLEWA
-serek kanapkowy light, 150 g
-słodzik w kropelkach / zmielony erytrol / rozgniecione pastylki słodzika
-sok z cytryny, łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W pierwszej kolejności wyparzamy cytrynę, żeby na tarce z małymi oczkami zetrzeć skórkę, którą użyjemy na końcu do dekoracji. (krok opcjonalny)
- Fasolę bardzo dokładnie płuczemy pod gorącą wodą.
- Do jednej miski wrzucamy fasolę, jajka, olej i sok z cytryny (wyciskamy nad sitkiem, żeby przypadkiem nie wleciała żadna pestka).
- Następnie miksujemy to dokładnie blenderem.
- Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę, erytrol, proszek do pieczenia i sól i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masę przelewamy do foremek. (Ja nie wypełniam ich po same brzegi, daję im trochę miejsca na urośnięcie).
- Pieczemy 25 min. w 180*C.
POLEWA
-Serek mieszamy z łyżeczką soku cytryny i słodzikiem.
-Nakładamy ją na babeczki, dopiero kiedy ostygną.
-Dla dekoracji posypujemy je startą skórką z cytryny.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk babeczek.
UWAGA!
Polewa z serka, w miejscu nałożenia jej cienkiej warstwy, łatwo zastyga, dlatego też ja nakładam polewę tylko na porcję babeczek, które zjedzone będą w przeciągu kilku kolejnych godzin.
PS Po zrobieniu zdjęć przygotowałam babeczki jeszcze raz, dopracowując proporcję, dlatego nie zdziw się, jeśli ilości na zdjęciach będą wydawać ci się inne. (Brawo za spostrzegawczość, jeśli zauważyłaś brakujące jajko ;)).
Zapraszam także na mój Instagram @fitjulietta (klik) gdzie codziennie dzielę się moimi pomysłami na posiłki i nie tylko.
Z niecierpliwością czekam na wiadomość od Ciebie, po wyprobowaniu tego przepisu!