Przepis na BROWNIE z fasoli Z MALINAMI

 
 

WARTOŚCI ODŻYWCZE

(bez polewy; polewa to około +50 kcal dla każdej porcji) 



Samo przygotowanie zajmuje max 10 minut!

Składniki podstawowe. Wszystko jedynie miksujemy i tyle.

Ten przepis, to także jeden z tych, wypróbowanych na osobach, które niekoniecznie są fanami fit wypieków. Jak dla mnie niezawodny!

Maliny w tym przepisie to klucz, bo całkowicie niwelują posmak fasoli.

No uwielbiam!

 

SKŁADNIKI

 MASA

-fasola czerwona konserwowa, 400-440 g (2 puszki)

-jajka, 3 szt.

-daktyle suszone, 160 g

-mąka pełnoziarnista, 70 g (można zamienić na orkiszową, gryczaną, owsianą, itp…)

-kakao, 25 g

-maliny mrożone (!), 100-150 g (ja daję 150, dla mnie im więcej tych malin tym lepiej)

 

POLEWA

-gorzka czekolada, ok. 2/3 tabliczki

-mleko, ok. 50 ml

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

·      W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik.

·      Daktyle zalewamy gorącą wodą żeby się chwilę wymoczyły i rozmiękły.

·      Fasolę bardzo dokładnie płuczemy pod gorącą wodą.

·      Następnie miksujemy ją dokładnie blenderem.

·      Do zmiksowanej fasoli dodajemy odsączone daktyle, jajka, mąkę oraz kakao i miksujemy ponownie aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

·      Do masy wsypujemy mrożone maliny (prosto z zamrażarki, nie mogą być rozmrożone), mieszamy, przekładamy do foremki* i od razu wkładamy do piekarnika. (Ten krok wykonujemy dopiero, kiedy piekarnik jest już nagrzany, żeby maliny nie zdążyły się rozmrozić).

·      Pieczemy 40 min. w 180*C.

 

 

 UWAGA!

Po wyjęciu z piekarnika koniecznie trzeba poczekać, aż ciasto całkowicie wystygnie. Dopiero wtedy nabierze ono odpowiedniej, zbitej konsystencji. (Warto poczekać do jego wystygnięcia także z wyjmowaniem z foremki).

 

Ostatnim etapem jest przygotowanie polewy z czekolady (czekamy z tym aż do wystygnięcia ciasta):

·      W metalowym rondelku podgrzewam mleko (na malutkim ogniu, uważając, żeby się nie przypaliło).

·      Do mleka dodaję kostki gorzkiej czekolady.

·      Dalej podgrzewając na najmniejszym ogniu, mieszam masę, co jakiś czas także zdejmując z ognia, żeby się nie przypaliło.

·      W razie potrzeby, dla upłynnienia konsystencji, można dolać troszkę ciepłej wody lub mleka.

·      Gotową polewę wylewamy na ostudzone brownie.

 

Ciasto gotowe!

 

Zamiast polewy czekoladowej można także zrobić fit polewę karmelową (z daktyli). Znajdziesz ją w przepisie na sernik ze słonym karmelem: KLIK.

Inną opcją, jest też zamienienie gorzkiej czekolady na białą. Wersja mniej fit, ale smakowo jest sztos!

 

 

*Używam prostokątnej sylikonowej foremki („keksówki”), o wymiarach 24 x 10 cm.

** Jeśli Twoja foremka nie jest sylikonowa, wyłóż ją papierem, ponieważ to ciasto lubi się przyklejać.

 

! Jeszcze ostatnia uwaga z mojej strony – dla osób o wrażliwym żołądku: lepiej nie zjadać większych ilości na raz, ponieważ może spowodować niekomfortowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Ciasto zrobione jest ze strączków, które po prostu mają takie właściwości.

 

Zapraszam także na mój Instagram @fitjulietta (klik) gdzie codziennie dzielę się moimi pomysłami na posiłki i nie tylko.

Z niecierpliwością czekam na wiadomość od Ciebie, po wyprobowaniu tego przepisu!